Skip to main content

  • Aktuality
Ohlédnutí za jubilejním ročníkem Festivalu Janáček a Luhačovice
Autor: Olga Skovajsová|29. červenec 2011
Nabídka měsíce

Již tradičně fanfárami z Janáčkovy Sinfonietty byl  u busty skladatele zahájen 20. jubilejní ročník Festivalu Janáček a Luhačovice, který připravila za podpory sponzorů společnost Lázně Luhačovice, a. s., jež festival v plné míře převzala v roce 2009 od jeho zakladatele pana PhDr. Jaromíra Dlouhého.

Již tradičně fanfárami z Janáčkovy Sinfonietty byl  u busty skladatele zahájen 20. jubilejní ročník Festivalu Janáček a Luhačovice, který připravila za podpory sponzorů společnost Lázně Luhačovice, a. s., jež festival v plné míře převzala v roce 2009 od jeho zakladatele pana PhDr. Jaromíra Dlouhého.

Snahou akciové společnosti je festival udržet a rozvíjet do dalších let. Současně chceme připravenou dramaturgií s hodnotnou a také pro širší veřejnost přístupnou nabídkou dosáhnout co nejvyšší návštěvnosti. Proto jsme také letos zařadili do programu koncert vymykající se ryze klasické, vážné hudbě – a to koncert Hradišťanu s Jiřím Pavlicou, jenž byl speciálně pro festival koncipován a vycházel z Janáčkova kladného vztahu k lidové hudbě a folkloru. Současně respektujeme původní záměr festivalu, aby při každém koncertu zazněla alespoň jedna Janáčkova skladba.

Přáním každého pořadatele festivalu či přehlídky je nabídnout při jubilejním ročníku něco výjimečného či mimořádného. V našem případě to byl nejen pondělní zahajovací koncert v kostele svaté Rodiny, kde bylo prvně v historii festivalu a současně i v historii Luhačovic, provedeno Janáčkovo vrcholné dílo, Glagolská mše, kterou v Augustiniánském domě v Luhačovicích v roce 1926 zkomponoval, ale také i závěrečný koncert, jenž patřil první dámě české operní scény paní Evě Urbanové, jejíž jméno se zaskví v galerii umělců Festivalu Janáček a Luhačovice a na stránkách kroniky více jak stoletého Lázeňského divadla.

(Glagolskou mši nastudovala Filharmonie Bohuslava Martinů dle slov dirigenta Stanislava Vavřínka po dvaceti letech. Spoluúčinkoval Akademický sbor Žerotín  a vybraní sólisté: Petra Alvarez Šimková, Eliška Weissová, Michal Lehotský, Jiří Sulženko a Petr Rajnoha.  Janáčkovou Glagolskou mší jsme i v letošním roce symbolicky propojili náš Festival Janáček a Luhačovice s festivalem Janáčkovy Hukvaldy, kde byla rovněž zařazena do programu).

S velkým ohlasem se setkal také úterní koncert houslového virtuosa Pavla Šporcla a klavíristy Petra Jiříkovského. V jejich podání kromě jiného zazněla Dvořákova Sonatina G dur. Skladby Antonína Dvořáka, jehož 170 výročí narození si letos připomíná celá světová hudební veřejnost, byly zařazeny do programu každého festivalového koncertu.

Široké publikum si získala zajímavá středeční přednáška vynikajícího muzikologa – janáčkologa, skladatele a pedagoga prof. Miloše Štědroně, kterou přiblížil osobnost světově proslulého skladatele Leoše Janáčka. Hostem přednášky  byla klavíristka Dagmar Pančochová, pocházející ze zdejšího regionu - Biskupic u Luhačovic, jež koncertovala s celou řadou hudebních těles. V současné době působí na brněnské konzervatoři.

Při  koncertu ve středu, jenž rozezněl hudbou již podruhé ve festivalovém týdnu kostel svaté Rodiny, se představil vyhlášený český varhaník Jaroslav Tůma společně s hobojistkou Liběnou Séquardtovou.

K doprovodnému programu patřil také celodenní zájezd do Hukvald, rodiště L. Janáčka, který se uskutečnil v sobotu a zúčastnili se jej hosté i ze zahraničí.

Těší nás, že se všechny festivalové koncerty jubilejního 20. ročníku setkaly s tak velkým ohlasem. Všechny koncerty byly vyprodány, hosté odcházeli vždy nadšeni, plni nádherných uměleckých zážitků a interprety odměňovali dlouhotrvajícím potleskem.

„Další ročník Festivalu Janáček a Luhačovice připravujeme již nyní. Předběžně jsme domluveni s rektorem Janáčkovy akademie múzických umění v Brně o zapojení jejich studentů do programu.  Součástí festivalové nabídky by mohl být společný koncert Škampova kvarteta a české zpěvačky, houslistky a herečky, Ivy Bittové, která patří k nejvýraznějším osobnostem české alternativní hudební scény. Ale víc už prozrazovat nemohu, vše je zatím ve stádiu jednání," uzavřela Milena Hrbáčová, kulturní manažerka Lázně Luhačovice, a.s.

run_function('id','41','13041','global $wc;$wc=array();$pom=stripslashes('151'); $wc['id']=(($GLOBALS['interpret']->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$pom=stripslashes('13041'); $wc['unique_id']=(($GLOBALS['interpret']->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$wc['function_id']='41';','a:0:{}'); ?>
Nabídka měsíce
Doporučené články


Hlavní partneři