Skip to main content

  • Aktuality
Písní a tancem
Autor: Kazimír Jánoška|27. srpen 2013
Nabídka měsíce

XXI. mezinárodní festival dětských folklorních souborů Písní a tancem Luhačovice se uskuteční ve dnech 13.?15. září 2013.

XXI. mezinárodní festival dětských folklorních souborů Písní a tancem Luhačovice se uskuteční ve dnech 13.?15. září 2013.

Mezinárodní festival dětských folklorních souborů Písní a tancem Luhačovice patří od roku 1992 k nejkrásnějším folklorním přehlídkám u nás. Zrodil se u příležitosti oslav 400. výročí naroze­ní Jana Amose Komenského zásluhou Folklorního sdružení ČR a vynikající osobnos­ti folkloru Luhačovického Zálesí a dětského folkloru České republi­ky vůbec – prof. Věry Haluzové. Jejich společný cíl byl od počátku jednoznačný ? vytvořit příležitost k setkávání dětí a mladých lidí z folklorních souborů z Čech, Moravy a Slezska se soubory z dalších zemí, příležitost k jejich vzájemnému poznávání a navazování přátelských vztahů. A že se to podařilo, potvrzuje mj. i skutečnost, že festival si v roce 2005 vysloužil mezinárodní uznání ? zís­kal statut řádného člena Mezinárodní rady pro folklorní festivaly a lidové umění (CIOFF®).

Na letošním XXI. ročník festivalu se představí devět domácích i zahraničních dětských folklorních souborů ? Kuřátka Chrudim, Hanýsek Šakvice, Vsacánek Vsetín, Olšavěnka Uherský Brod, Malé Zálesí Luhačovice (všechny Česká republika), Bajnóca (Maďarsko), ZPiT Trablanka (Polsko), Perezvony (Rusko) a DFS Gerulata (Slovensko). Folklorní potěr svými vystoupeními oživí nejen luhačovické Lázeňské náměstí, kolonádu a břehy říčky Horní Olšavy, ale i náměstí v městysu Pozlovice a v Uherském Brodě. Stane se tak ve dnech13.?15. září 2013. Spolu s ním se publiku rovněž představí letošní vítězové celostátního finále dětských zpěváků lidových písní Zpěváček 2013.

Prestižní festival Folklorního sdružení ČR je od roku 2009 spojen s významnou událostí ? slavnostním vyhlášením výsledků celostátní soutěže Vesnice roku v rámci Programu rozvoje venkova. Od 9. září bude v atriu haly pramenu Vincentka instalována výstava držitelů ocenění Zlatá stuha za vítězství v krajských kolech soutěže. Kdo se stane vítězem 19. ročníku soutěže a ponese titul Vesnice roku 2013, se starostové obcí dozví z festivalového pódia na luhačovickém Lázeňském náměstí v sobotu 14. září odpoledne. Folklorní sdružení ČR, spolupořadatel soutěže, oznámí také vítězné obce s nejvýraznějším programem dlouhodobé péče o místní lidové tradice.

Zveme vás na XXI. MFDFS Písní a tancem CIOFF® a jeho pořady pro širokou veřejnost: Luhačovice (pátek – od 15 hod. a 19 hod., sobota, neděle – od 14 hod.), městys Pozlovice (pátek od 17 hod.) a Uherský Brod (neděle – od 17 hod.). Nedílnou součástí festivalové atmosféry na Lázeňském náměstí bude rovněž řemeslný jarmark. Jeho tradičně vysokou úroveň určitě ocení milovníci výrobků mistrů lidové řemeslné výroby.

Program ke stažení

Kazimír Jánoška

Nabídka měsíce
Doporučené články


Hlavní partneři