Skip to main content

  • Aktuality
Návštěvníci hledali ticho i anděly
Autor: Andrea Bublíková|15. říjen 2013
Nabídka měsíce

I letos se luhačovické kostely zapojily spolu s dalšími 22 sakrálními památkami do projektu Zlínského kraje Otevřené brány.

I letos se luhačovické kostely zapojily spolu s dalšími 22 sakrálními památkami do projektu Zlínského kraje Otevřené brány.

Akci, již zaštituje místní farní úřad, město Luhačovice a Zlínský kraj, se v naší farnosti konala již třetím rokem a opět se setkala s kladným ohlasem. „Hosté, kteří přijíždějí ze vzdálenějších míst republiky, bývají mile překvapeni. V Čechách nebývá zvykem, aby byl kostel otevřen přes den i mimo bohoslužby a dokonce s výkladem,“ říká jedna z luhačovských průvodkyň. V letošním roce navštívilo kostel sv. Rodiny a kapli sv. Josefa celkem 12 325 návštěvníků, z toho 1 043 cizinců. V květnu, kdy byla návštěvnost nejvyšší (3174), byly během tradičního Otevírání pramenů takto zapojeny i kaple Panny Marie u Augustiniánského domu a sv. Alžběty na Lázeňském náměstí.

Prohlédnout si místní sakrální památky bylo možno od května do září. Informace o historii i zajímavosti kostela poskytovalo 10 školených průvodců. „Lidé obdivovali celkové moderní pojetí chrámu, konkrétně pak zvlášť varhany a křížovou cestu. Nejčastěji se ale zastavovali u skleněné vitráže nad oltářem a hledali 9 skrytých andělů,“ shodují se průvodci. Hosty přivedla náhoda i architektonická památka, často však také zklidnění, ticho a chlad, které přišly vhod zvláště v horkých letních dnech.

 

 

Nabídka měsíce
Doporučené články


Hlavní partneři