Skip to main content

  • Aktuality
Písní a tancem se představily také děti z Polska a Srbska
Autor: Nikola Synek|22. září 2014
Nabídka měsíce

Stovky návštěvníků zaujal mezinárodní festival Písní a tancem, který se uskutečnil v Luhačovicích od pátku 19. do neděle 21. září.  Publikum si mohlo vychutnat také umění řady zahraničních hostů. 

Stovky návštěvníků zaujal mezinárodní festival Písní a tancem, který se uskutečnil v Luhačovicích od pátku 19. do neděle 21. září.  Publikum si mohlo vychutnat také umění řady zahraničních hostů. 

Polský folklór představili malí umělci ze souboru Sandeczoki, Srbsko zase reprezentovalo na pódiu uskupení Sloboda. Vystoupily také děti ze slovenských souborů Slnečnica Piešťany a Žochárik Topolčany. Zazpívala i dětská interpretka lidových písní z Izraele Libi Panker. Nechyběli samozřejmě ani vystupující z České republiky, včetně domácích souborů. Představily se Malé Zálesí Luhačovice, Leluja Provodov, Olšavěnka a Holúbek Uherský Brod nebo Bartošáček Zlín. Posluchači mohli zatleskat také souboru Holúbek Ostrava, Vysočánek Hlinsko nebo mladým zpěváčkům Patriku a Hynkovi Hradeckých. 

Hlavní program se uskutečnil v sobotu na Lázeňském náměstí v Luhačovicích a jeho součástí bylo také již tradičně vyhlášení vítěze soutěže Vesnice roku, která byla zároveň prezentována výstavou v hale Vincentka. Obce, které postoupily z krajských kol do finále, měly v publiku festivalu proto také značné zastoupení, často byli jejich fanoušci z řad obyvatel těchto vesnic vybaveni vlastními trikoty, vlajkami a různými transparenty. Titul Vesnice roku 2014 tentokrát zůstal ve Zlínském kraji, protože jej získala valašská obec Kateřinice ze Vsetínska. Druhou příčku obsadil Ořechov na Žďársku a třetí Nová Hradečná na Olomoucku. Vítěze ocenil v závěru sobotního programu ministr zemědělství Marian Jurečka, který také starostovi Kateřinic Vojtěchu Zubíčkovi předal toto ocenění. A jaké byly dojmy starosty vítězné obce? „Já přeju všeckým obcám to, co sa stalo v Kateřinicách. Že fakt se lidi dali dohromady a že sů šťastní a že si tého užívajů," sdělil svérázným valašským dialektem nadšený starosta Zubíček. Soutěž hodnotí celkový rozkvět obcí a zaměřuje se také výrazně například na rozvoj folklóru a místních spolků. Díky ocenění získá obec finanční dotaci a postoupila tím také do obdobné celoevropské soutěže oceňující vzkvétající život vesnic.

Součástí festivalu byl také doprovodný program, Hrajeme si na návsi, připravený DDM Luhačovice, který nabídl malým účastníkům a návštěvníkům festivalu zábavu v duchu lidových her. Nechyběl řemeslný jarmark, na kterém si návštěvníci mohli pořídit různé rukodělné výrobky nebo ochutnat tradiční krajové pochoutky.
V pátek byla v Pozlovicích odhalena pamětní deska manželům Haluzovým, kteří stáli u založení festivalu. Zároveň zde členové souboru Malé Zálesí připravili program složený z pásem, které paní Věra Haluzová pro soubor sestavila. Neděle nabídla folklorní vystoupení také obyvatelům a návštěvníkům Uherského Brodu v programu nazvaném U sousedů.
Festival se uskutečnil díky podpoře města Luhačovice, Zlínského kraje, Lázní Luhačovice, a. s., Ministerstva pro místní rozvoj ČR, Ministerstva zemědělství, Svazu měst a obcí, Lázeňských hotelů Miramare Luhačovice, Zálesí Luhačovice, a. s., firmy Kare a dalším sponzorům.

run_function('hash','po-modules-photogallery','49878','global $wc;$wc=array();$pom=stripslashes('922'); $wc['id']=(($GLOBALS['interpret']->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$pom=stripslashes('49878'); $wc['unique_id']=(($GLOBALS['interpret']->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$wc['function_id']='po-modules-photogallery';','a:0:{}'); ?>

run_function('hash','po-modules-photogallery','49879','global $wc;$wc=array();$pom=stripslashes('924'); $wc['id']=(($GLOBALS['interpret']->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$pom=stripslashes('49879'); $wc['unique_id']=(($GLOBALS['interpret']->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$wc['function_id']='po-modules-photogallery';','a:0:{}'); ?>

Nabídka měsíce
Doporučené články


Hlavní partneři