Skip to main content

  • Aktuality
Luhačovice opět nabídnou Dny slovenské kultury
Autor: Nikola Synek|25. srpen 2015
Nabídka měsíce

Začátek září bude v lázeňském městě ve znamení třetího ročníku Dnů slovenské kultury. Návštěvníci Luhačovic se tak mohou těšit od 2. do 5. 9. na zajímavý kulturní program, ve kterém nechybí hudba, tanec, divadlo, kino, výstavy ani zajímavá beseda. 

Začátek září bude v lázeňském městě ve znamení třetího ročníku Dnů slovenské kultury. Návštěvníci Luhačovic se tak mohou těšit od 2. do 5. 9. na zajímavý kulturní program, ve kterém nechybí hudba, tanec, divadlo, kino, výstavy ani zajímavá beseda. 

Středa 2. srpna nabídne večerní představení filmu režiséra Marka Ťapáka Tanec mezi střepinami. O den později bude v Muzeu Luhačovického Zálesí v 17 hodin slavnostně zahájena výstava Jurkovičovy historické památníky a hřbitovy v Haliči. Slovenského architekta Dušana Jurkoviče, který se svými jedinečnými stavbami nesmazatelně zapsal také do podoby Luhačovic, se bude týkat i další program. V hale Vincentka se uskuteční v pátek beseda Pavel Blaho a vzpomínky na Slovenskou búdu. Tuto stavbu navrhl právě Jurkovič, přitom podnět ke vzniku stavby dal někdejší lázeňský lékař a luhačovická osobnost počátku minulého století Pavel Blaho. Na obě tyto významné osobnosti zavzpomínají v programu i jejich potomci. „Hosty večera budou Katarína Salayová Jurkovičová, vnučka architekta Dušana Jurkoviče a PhDr. Jaroslav Blaho, vnuk MUDr. Pavla Blaha,“ nastínila kulturní manažerka společnosti Lázně Luhačovice Milena Hrbáčová.

Součástí besedy, na které nebude chybět hudební vystoupení ani další hosté, bude také vernisáž výstavy Osobnost MUDr. Pavla Blaha, kterou zapůjčilo Záhorské muzeum ze Skalice.

Milovníkům divadla Dny slovenské kultury nabídnou ve čtvrtek 3.9. od 19.30 v Lázeňském divadle inscenaci Skok z výšky autorky Leslie Ayvazianové. „Jde o „One woman show“ Evy Pavlíkové, přední herečky Divadla Andreja Bagara v Nitře. Hudební doprovod k představení zajistí Milan Osadský na akordeon, Karol Kompas na kytaru a Igor Holka na perkuse,“ sdělila Hrbáčová.

Kdo má rád folklór, může se těšit na pátek 4. září, kdy se od 16.00 hodin na  Lázeňské náměstí uskuteční pásmo Skaličan zdraví Luhačovice. „Folklorní soubor Skaličan se představí s programem sestaveným z tanců a písní z okolí Skalice a Záhoří. Půjde například o skalické svatební tance, tance z Brodského, Vrbovic, Lopašova, Mokrého Hája a Myjavy. Programem si připomeneme také 110. výročí založení Spolkového domu, dnešního Domu kultury ve Skalici, jehož postavení inicioval Dr. Pavel Blaho, politik, publicista a lékař působící rovněž v Luhačovicích,“ nastínila Hrbáčová. 

Publikum jistě zaujme i koncert slovenské skupiny Fragile, který se koná v sobotu 5. září v Lázeňském divadle. Půjde o čistě pěvecké vystoupení, protože členové Fragile zpívají řadu známých písní světové populární hudby „a cappella“, tedy bez hudebního doprovodu. „Vokální skupinu tvoří populární osobnosti, známé z různých televizních seriálů, divadelních, muzikálových produkcí či TV show pod vedením dirigenta a producenta Braňa Kostky. Jejími členy jsou Soňa Norisová, Jana Golis, Helena Krajčiová, Svetlana Rymarenko, Slavo Košecký, Vilo Csontos a Kamil Mikulčík,“ doplnila Hrbáčová.

Program letošního ročníku jistě díky bohatosti zaujme řadu lázeňských hostů i domácí publikum, tak jako v minulých letech. Na uplynulých ročnících Dnů slovenské kultury mohli návštěvníci odbdivovat například pěvecké umění Sisy Sklovské nebo Štefana Margity. 

Nabídka měsíce
Doporučené články


Hlavní partneři