Skip to main content

  • Aktuality
Měsíc před 17. listopadem zazpíval v Luhačovicích Hutka, tvář Sametové revoluce
Autor: Nikola Synek|19. říjen 2015
Nabídka měsíce

Známý písničkář Jaroslav Hutka vystoupil v sobotu 17. října v klubu Sokolka v Luhačovicích. 

Známý písničkář Jaroslav Hutka vystoupil v sobotu 17. října v klubu Sokolka v Luhačovicích. 

Padesátka návštěvníků si mohla poslechnout jeho známé i méně známé písně a také si o přestávce zakoupit knihy a hudební nosiče z Hutkovy bohaté produkce. Některá cédéčka sám vydává a opatřuje autorskými obaly v edici vtipně nazvané „Samopal“. Písničkář, který hraje už od konce šedesátých let a za normalizace byl po podepsání Charty 77 donucen k emigraci, zahrál například i písně Náměšť nebo Havlíčku Havle, které provázely období Sametové revoluce v roce 1989. Měsíc po Hutkově luhačovickém koncertu uplyne už 26 let od začátku politického převratu, v jehož prvních dnech bylo umožněno písničkáři vrátit se do vlasti. Na koncertě o době a atmosféře návratu také povídal, ale návštěvníci mohli slyšet i o jeho někdy až úsměvných peripetiích se Státní bezpečností, někdejší tajnou policií komunistického režimu. Přestože se dnes najdou i tací lidé, kteří se na pád komunismu u nás dívají dnes kriticky, Hutka v hodnocení převratu v devětaosmdesátém roce stále vidí hlavně klady a vzpomíná na období „Sametu“ rád.

„Je to hezká vzpomínka. Byli jsme všichni trochu naivní a tak půl roku jsme naivní zůstali. Bylo to takové: skončily dějiny a teď už bude všechno jen dobré,“ zavzpomínal Hutka. Přiznává však, že po první radosti z nově nabyté svobody se situace v české společnosti postupně vyvinula. „Pak jsme se pozvolna začali zase vracet do historického času, kde prostě jsou lidé. Některý jsou hajzlové a některý jsou dobrý. V jednu dobu mají spíš navrch ti nedobří a v jednu dobu je naděje, že získávají převahu ti dobří. Já myslím, že ti nedobrý a dobrý jsou tu v takovým vyrovnání a dá se tu (v Česku) dnes žít. Lidi remcaj, protože Češi remcaj vždycky. Jsme dnes bohatá země, můžeme cestovat jak chceme. Na ulicích jezděj nový auta, lidi nějak bydlej, prostě - funguje to,“ míní Hutka. Není však úplně bez kritiky. „Ta politika tady je občas nějak trochu směšnější než na Západě, ale to je problém demokracie, že je to vlastně nekonečné handrkování. Je to ale určitě lepší než diktatura,“ upozorňuje Hutka. 

Kromě Hutky v listopadu Sokolka naplánovala na říjen také vystoupení Jima Čerta, Záviše nebo hudebnice Lucie Redlové, dcery známého muzikanta Vlasty Redla. V luhačovické sokolovně nebude o zajímavé kulturní zážitky nouze ani v listopadu. Pro své fanoušky připravuje klub Sokolka tradiční festival Sokolka žije. „Uskuteční se 13. až 14. listopadu a asi nejznámnější osobností, která na něm vystoupí, bude zpěvák a hudebník Ivan Hlas,“ poznamenal Lubomír Ferdus, který festival organizuje.

 

Koncert Jaroslava Hutky

Nabídka měsíce
Doporučené články


Hlavní partneři