Skip to main content

  • Aktuality
Do Luhačovic dorazí Dny slovenské kultury. Těšte se na Martina Hubu nebo na Huncúty
Autor: Redakce|22. srpen 2023
Nabídka měsíce
Do lázeňského města dorazí už pojedenácté Dny slovenské kultury. Festival, který přinese bohatý program koncertů, divadla či filmových projekcí našich východních sousedů, se uskuteční v termínu od 31. srpna do 2. září.
Do lázeňského města dorazí už pojedenácté Dny slovenské kultury. Festival, který přinese bohatý program koncertů, divadla či filmových projekcí našich východních sousedů, se uskuteční v termínu od 31. srpna do 2. září.

Historie moderních lázní v Luhačovicích je nerozlučně spojena se jmény tzv. „luhačovických mušketýrů“, doktora Františka Veselého, architekta Dušana Jurkoviče, lázeňského správce Cyrila Holubyho a doktora Pavla Blaho. Kromě snahy o vybudování špičkového místa pro léčbu, rehabilitaci a relaxaci usilovali tito budovatelé se svými souputníky také o vznik místa, které by bylo vhodné ke slovanskému setkávání a kulturnímu sbližování.

Jako jeden z výsledků tohoto snažení se v letech 1908 až 1913 v Luhačovicích každoročně pořádaly česko – slovenské porady spolku Českoslovanská jednota. Šlo o  nejvýznamnější setkání v československých vztazích před první světovou válkou. „Mnohé místo na Slovensku nemá pro Slováky takový význam jako Luhačovice. A není druhého českého místa, které by tolik udělalo pro Slovensko a československou jednotu, jako Luhačovice,“ tak zní úryvky z porad Československé jednoty z počátku 20. století.

Připomínkou nejen aktivity Československé jednoty bude 11. ročník Dnů slovenské kultury, které budou Lázně Luhačovice pořádat od 31. srpna do 2. září. V  programu se představí například folklórní soubor Slovácký krúžek a Skaličané v Bratislavě, multižánrová kapela Huncúti, herec Martin Huba v  divadelním představení Kontrabas a také loutkoherci s  tradičním loutkovým divadlem „Loutky a bábky na kolonádě“.

PROGRAM DNŮ SLOVENSKÉ KULTURY:

Čtvrtek 31. 8.

15.00 Slovácký krúžek a Skaličané v Bratislavě

Lázeňské náměstí

Kolonádní koncert folklórního souboru, u jehož zrodu stál mimo jiné s Luhačovicemi spojený MUDr. Pavel Blaho a jehož rychtářem byl ve 40. letech 20. století architekt Dušan Jurkovič. V programu složeném z písní a tanců ze Slovácka a Skalice vystoupí také mužský sbor Kunovice.

Pátek 1. 9.

14.00 Luhačovice a odkaz Dušana Jurkoviče

Komentovaná procházka po luhačovických stopách slovenského architekta D. Jurkoviče.

19.30 Kontrabas | Štúdio L + S

Lázeňské divadlo

Příběh kontrabasisty, který nebude nikdy udávat tón v orchestru. Jako většina z nás… Společně s ním prožijete večer plný napětí, pochybností, humoru a velkých zvratů. Na chvíli nás pustí do nejtajnějších zákoutí lidské duše, na chvíli zatajíme dech, abychom vzápětí s úlevou vydechli a třeba se i pousmáli. Pokud nemáte s kým jít do divadla, nevadí, přijďte klidně sami. Kontrabasista bude hrát jen pro vás!

Hraje: Martin Huba

Zpívá: Dominika Mičíková, Veronika Bilová

Sobota 2. 9.

15.00 Loutky a bábky na kolonádě aneb Odpoledne s tradičním loutkovým divadlem

Kolonáda

Odpolední program s představením slovenských a českých loutkových divadel pro děti i dospělé.

Účinkují: Teatro Pimprle - Isabela Ultramarine, Teatro Carnevalo - Gašparko a zázračná skrinka, Juraj Hamar a Jaroslav Blecha – Loutky se představují

19.30

Huncúti

Lázeňské divadlo

Populární multižánrová slovenská kapela s lidovými kořeny, pestrým hudebním i žánrovým repertoárem a skvělými zpěváky.

Nabídka měsíce
Doporučené články


Hlavní partneři