Skip to main content

  • Aktuality
Orientační běžci křižovali lázeňský areáll
Autor: Nikola Synek|13. srpen 2014
Nabídka měsíce

Necelé čtyři stovky závodníků nejrůznějšího věku s mapami a typické bíločervené stojánky značící jednotlivá kontrolní stanoviště měli možnost vidět lidé v lázeňském areálu v Luhačovicích v pátek 8. srpna.

Necelé čtyři stovky závodníků nejrůznějšího věku s mapami a typické bíločervené stojánky značící jednotlivá kontrolní stanoviště měli možnost vidět lidé v lázeňském areálu v Luhačovicích v pátek 8. srpna.

Konala se zde totiž úvodní etapa prvního ročníku třídenních závodů v orientačním běhu nazvaných Luhačovický Rumpál. Na startu se sešli účastníci všech věkových kategorií, od malých dětí po letité běžce. Nechyběli ani zahraniční závodníci, například z Irska nebo Itálie. „Startovalo se v lese nad lázněmi nad Domem Bedřicha Smetany, pokračovalo se kolem Ottovky, divadla a kolonády a poté se závodníci vraceli směrem k dětské léčebně Miramonti, v jejíž blízkosti byl cíl,“ přiblížil jeden z pořadatelů z luhačovického oddílu orientačního běhu Zdeněk Slezák.

Běžci každé kategorie museli při závodu pomocí speciálního čipu potvrdit proběhnutí konkrétními kontrolami. Některým stanovištím, které byly jen pro jiné účastníky, se tedy pokud možno měli vyhnout. Každá kategorie si při startu proto vyzvedávala svou mapu.

Trať pátečních závodů navrhl Michal Hubáček, zlatý medailista z loňského mistrovství světa juniorů v orientačním běhu v Hradci Králové. „Čas nejlepších měl být v pátečním závodě do 15 minut. Takováto trať se z hlediska orientačního běhu pokládá za sprint,“ poznamenal Slezák.

V nejprestižnější kategorii zvítězil v pátek mezi časem 13:58  Daniel Hájek, úspěšný člen českého reprezentačního týmu, závodící za Brno Žabovřesky. „Byl opravdu vhodně zvolený start v lesíku nad lázněmi. Pak hned byly složitější kontroly, kdy se musely vyčítat z mapy ty malinkaté detaily. Nechybělo hledání kontrol kolem Jurkovičových staveb, dostat se pod mostíky, kolem záhonků. Moc pěkná a svižná trať,“ pochvaloval si Hájek.

Při běhu lázeňským areálem si účastníci museli dát ale také pozor na pohybující se lázeňské hosty. „Ale já to beru jako další přidanou hodnotu závodu. Mám rád, když se takto v dobrém smyslu ukážeme a můžeme si zaběhat mezi lidmi,“ poznamenal vítěz.

Mezi ženami doběhla ve sprintu první Věra Müllerová, závodnice oddílu z Vamberka. „Byl to rychlý závod a nejsložitější bylo v té rychlosti sledovat mapu,“ uvedla vítězka.

V sobotu a neděli pokračoval Rumpál závody na delších tratích v okolí Luhačovic, tentokrát už zejména v lesním terénu. V sobotu je čekala bezmála desetikilometrová a v neděli poloviční trať, pokud se jedná o hlavní kategorii závodníků.

„V obou dalších závodech vyhrál v nejprestižnější kategorii mužů vítěz sprintu Hájek, který se tak stal i celkovým vítězem akce,“ uvedl za pořadatele Zdeněk Slezák. Na druhém místě se umístil Jiří Nečas, bronzovou příčku obsadil Tomáš Kubelka. „V kategorii žen uspěla Markéta Novotná, která doběhla druhá ve sprintu, v sobotu zvítězila a na nedělní trati byla čtvrtá nejrychlejší. V celkovém součtu časů zvítězila nad nejlepší sprinterkou Müllerovou,“ dodal Slezák. Třetí mezi ženami byla Dagmar Podmolíková.

Myslím, že první ročník Rumpálu se velice vydařil, a určitě bychom akci chtěli zopakovat i v příštím roce. Už se bavíme o tom, jak bude další ročník vypadat,“ uzavřel Slezák.

run_function('hash','po-modules-photogallery','49779','global $wc;$wc=array();$pom=stripslashes('916'); $wc['id']=(($GLOBALS['interpret']->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$pom=stripslashes('49779'); $wc['unique_id']=(($GLOBALS['interpret']->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$wc['function_id']='po-modules-photogallery';','a:0:{}'); ?>
Nabídka měsíce
Doporučené články


Hlavní partneři