Skip to main content

  • Aktuality
Rybářské závody se chystají pro dospělé i děti
Autor: Nikola Synek|5. září 2014
Nabídka měsíce

Září bude na Luhačovické přehradě patřit rybářům. Ze soboty na neděli 6.-7. září se uskuteční  rybářské závody pro dospělé.

Září bude na Luhačovické přehradě patřit rybářům. Ze soboty na neděli 6.-7. září se uskuteční  rybářské závody pro dospělé.

V sobotu 20. září se pak pokusí co nejlepší rybí úlovky chytit dětští závodníci. O hojnost potenciálních úlovků v přehradě se už místní rybářský svaz postaral ve středu před první ze zmiňovaných soutěží. „Dovezli a vysadili jsme osmadvacet metráků ryb z chovu v Jistebníku. Kromě běžných tržních ryb, jsou mezi nimi samozřejmě také trofejní kousky,“ přiblížil hospodář Rybářského svazu Luhačovického zálesí František Hubáček. Na závody dospělých je přihlášeno už asi tři stovky závodníků. Startovné je 700 korun a účastníci mohou vyhrát  řadu atraktivních cen. „Jde o velké závody a má být pěkně, tak počítám, že celkově bude soutěžit kolem 350 účastníků,“ poznamenal Hubáček.  V pozadí by neměly podle něj zůstat ani následující dětské závody, určené pro rybáře ve věku od 5 do 15 let. „Letos máme připraveny díky dotacím pro děti opravdu velmi atraktivní ceny. Kromě rybářských potřeb získá vítěz také zájezd do Norska a horské kolo. Další medailová umístění máme připraven například tablet a mobilní telefon,“ dodal Hubáček. Startovné je přitom 200 korun a rybáři se stejně jako jejich dospělí kolegové sjedou z celé republiky. „Máme přihlášky z Brna, Písku či Ostravy,“ popsal Hubáček. Výkony malých rybářů však mohou být často více než srovnatelné s dospělými závodníky. „Třeba vítězka jarních dětských závodů tu zdolala více než jedenáctikilového kapra, což se nepovede mnohému rybáři za celý život,“ nastínil Hubáček. Rozdíl v závodech je například v trvání. Dospělácký podnik se koná od sobotního do nedělního poledne a závody pro mladší účastníky jen od ranních hodin do odpoledne. Liší se ale také pravidla. „Děti chytají jen na jeden prut a dospělí mohou na dva. Navíc malí rybáři nesmějí chytat na návnadu v podobě malých rybek,“ doplnil Hubáček. Sportovní rybářství je mezi mladými podle Hubáčka v Luhačovicích na rozdíl od mnoha dalších míst spíše mírně na vzestupu. „Do kroužku chodí 14 dětí, celkem je tu mladých třicítka,“ podotkl Hubáček.

Vysazení ryb před závody a pořádání takovýchto soutěží a práce s mládeží ale nejsou jedinými aktivitami, díky nimž se místní svaz snaží Luhačovickou přehradu zatraktivnit pro sportovní a rekreační rybolov. Už v červenci zde například vysadili jesetera malého, druh ryby, který zde po léta chyběl. „Je to přitom původní druh patřící do tohoto povodí, který ale vymizel díky různým úpravám toků, které mu zamezovaly v migraci,“   podotkl Hubáček. Po povolení krajským úřadem svaz přivezl a vysadil do Luhačovické přehrady asi třiceticentimetrové jesetery. „Přivezli jsme jich z Německa asi tři sta kusů. Ale prozatím budou hájení, lovit je bude možné zřejmě až během několika let,“ uzavřel Hubáček.

Nabídka měsíce
Doporučené články


Hlavní partneři