Skip to main content

  • Aktuality
Paralympionik Hetmer už zaznamenal první letošní úspěchy, čeká ho Pchjongčchang
Autor: Nikola Synek|6. únor 2018
Nabídka měsíce
Letošní zima je ve znamení sportu, protože se v únoru koná olympiáda, kterou hostí Jižní Korea. Soupeřit v Pchjongčchangu budou ale poté v březnu v řadě zimních disciplin také zdravotně hendikepovaní sportovci. 
Letošní zima je ve znamení sportu, protože se v únoru koná olympiáda, kterou hostí Jižní Korea. Soupeřit v Pchjongčchangu budou ale poté v březnu v řadě zimních disciplin také zdravotně hendikepovaní sportovci. 

Mezi těmi by na paralympiádě neměl chybět ani luhačovický zrakově postižený sjezdař Patrik Hetmer a jeho trasér Miroslav Máčala. Získali už několik pohárových trofejí i bronz na mistrovství světa. Po zranění a s tím spojeném tréninkovém výpadku v posledním roce se však Hetmer v ambicích pro letošní paralympiádu ohledně potenciálního zisku medaile mírní. „Myslím, že každý výsledek do pátého místa by byl pro nás úspěch. Ta konkurence v našem lyžování je obrovská," sdělil Hetmer v nedávném rozhovoru pro Český rozhlas.
Přesto se nedá říci, že by se dvojici v letošních závodech nedařilo. I když některé závody byly zrušeny kvůli počasí. Všechny plánované závody světového poháru ve francouzském Tignes, kam Hetmer s Máčalou zamířili, se nakonec nekonaly, protože zde hory byly právě zasypány mimořádnými přívaly sněhu. „Tak jsme tam aspoň něco málo potrénovali," poznamenal Hetmer na svém facebooku.
Dvojice poté zamířila do italského Sella Nevea, kde byl kvůli počasí rovněž jeden ze závodů zrušen. Ve třech závodech evropského poháru, kterých se tam Hetmer s jeho trasérem účastnili, však výsledky vůbec nebyly špatné. Navázali tak na dobré výsledky svých reprezentačních kolegyň. V Itálii totiž byly úspěšné rovněž zrakově hendikepovaná Anna Pešková s trasérkou Michaelou Hubačovou, které si dotud odvezly dvě stříbra a bronz. Tři medaile si přivezli i Hetmer s Máčalou.
„Ve dvou superobřích slalomech jsme byli třetí a v obřáku druzí. Celkově má snad naše forma stoupající tendenci. Nutno dodat, že zde ale nebyla absolutní světová špička," informoval 1. února Hetmer s tím, že nejbližším podnikem, který je čeká, je v půli února mistrovství republiky v Rokytnici nad Jizerou. 
Uvidíme tedy, zda se dvojici bude dařit i nadále a třeba dokáže i přesáhnout vytyčený cíl a dočká se vysněné paralympijské medaile.

Nabídka měsíce
Doporučené články


Hlavní partneři